İçeriğe geç Altbilgiye atla

Çatı güneş enerji sistemi (Çatı Ges) uygulamaları;  enerji üretimini çatılara monte edilen güneş panellerinden üretmek amacıyla kullanılan sistemdir. Doğada bulunan güneş enerjisinden faydalanmak için evlerin ve işyerlerinin çatı yapılarına zarar vermeyecek biçimde monte edilir. Güneş enerji panelleri sayesinde güneşten gelen ışınlar tutulur. Bu sayede güneşten enerji üretilir. Üretilen enerji desteğiyle evlerde ve iş yerlerinde tasarruflu enerji kullanılarak hem çevreye hem de ekonomiye katkı sağlanmış olur.

ÇATI GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMİ NERELERDE KULLANILIR

Çatı GES, sistem itibariyle çatıların üzerine kurulur. Güneş enerjisi sistemleri yapının kendi elektriğini üretmesini sağlamaktadır. Çoğunlukla ev tipi sistemler kullanılsa da işletmelere yönelik sistemler tasarlanarak kullanılmaktadır. Tarım ve hayvancılık, sanayi bölgeleri, fabrikalar, ticari sahalar, hastaneler, okullar, konaklama tesisleri, akaryakıt istasyonları gibi farklı segmentlerde hizmet veren alanlarda kullanımı yaygınlaşmaya başlamıştır.

Çatı güneş enerji sistemi uygulamalarının kurulumu, alanında uzman ekipler tarafından gerçekleştirilmelidir. Volta Enerji olarak güneş enerji sistemlerinin projelendirilmesinden kurulum aşamalarına kadar sürecin takipçisi oluyoruz. Gerekli izinlerin alınması için gerekli idari işlemlerin tamamının yerine getirilmesini üstleniyoruz. Kurulum aşaması için;

  1. Basamak: Evin veya işletmenin enerji ihtiyacı yapılan ölçümlerin analiz sonuçları                     
  2. Basamak: Evin veya konutun çatısı detaylı bir inceleme sonucunda güneş enerji  sisteminin çatıya kurulumu için uygun alan belirlenir.                   
  3. Basamak: Panellerin montajı için çatının tasarımına uygun sistem kurulumu yapılır.
  4. Basamak: Panellerin montajı tamamlandıktan sonra paneller birbiriyle bağlanır. Enerji dönüştürücü ile teması yapılır.
  5. Basamak: Güneş enerji sisteminin çalışıp çalışmadığı, konut için uygun enerjiyi üretip üretmediği kontrol edilir.
  6. Basamak: Kontroller bittikten sonra sistem çalışmaya başlar.                           

ÇATI GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMİNİN AVANTAJLARI

Çatı Ges kurulumunun kolay olması sebebiyle büyük avantaj sağlamaktadır. Kurulduğu yapıda etkili bir enerji üretimi sunması ile cazip noktalarından biridir. Çatılara güneş enerji sistemi kurarak elektrik üretimi ve güç kaynağı için ayrıca bir alan veya arsa bulmaya gerek kalmamaktadır. Çatı üzeri güneş enerji santrallerinin bakım maliyetleri düşüktür ve çevre dostu bir enerji kaynağı yapısına sahiptir. Binaların enerji ihtiyaçlarını karşılayabilecek potansiyele sahiptir. En büyük avantajı ise çevre dostu olmasıdır.

ÇATI GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMİNİN BAKIMI

Çatı Üzeri Güneş Enerji Santrallerinin bakımı, düzenli ve planlı yapılmalıdır. Santralin verimli ve güvenilir bir şekilde çalışmasını sağlamak için bakım faaliyetlerinin periyodik olarak yapılması gerekmektedir. Böylece sistemde oluşabilecek arızalar engellenebilir. Sistem daha etkin bir biçimde çalışmaya devam eder.

Bakım işlemlerinde dikkat edilmesi gereken kurallar vardır.
  1. Güneş enerji sistemde herhangi bir problem olup olmadığını kontrol etmek için periyodik olarak panel sisteminin kontrol edilmesi gerekir. Panel yüzeyinde hasarlar, kablolarda kopmalar, temassızlıklar veya panel arızaları gibi sorunların anında tespit edilmesi amacıyla kontroller önemlidir.
  2. Güneş panellerinin yüzeyi; tozlar, yapraklar veya kuş dışkıları gibi çeşitli nedenlerle kirlenebilir. Bu durum panel verimliliğini azaltır. Panel yüzeylerini düzenli olarak temizlemek önem arz etmektedir.
  3. Güneş panelleri ve inverter gibi sistem ekipmanları arasında bağlantıların düzgün çalışıp çalışmadığının tespiti için çalışmalar yaparak olası bağlantı hatalarının önüne geçmeye çalışmak önemlidir.
  4. İnverter, güneş panelinden gelen doğru akımı (DC) alternatif akıma (AC) dönüştürür. İnverterler fan veya soğutucu sistemlerle donatılmıştır. Fanların ve soğutma sistemlerinin birbirleriyle uyumlu çalışması sağlanarak sistemin işleyişinin devamlılığı sağlanmalıdır.
  5. Güneş panelleri ve inverter arasındaki kablolar, güvenli olarak bağlandığından ve hasar görmediğinden emin olmak gerekir.
  6. Santralde  depolama sistemi varsa, bu sistemin düzenli aralıklarla bakımının yapılması gerekir. Depolama sistemini oluşabilecek arıza ve aksaklıklardan koruyarak sistemdeki enerjinin maksimum verimlilikle kullanılmasını sağlanmalıdır.  

Çatı Ges’in düzenli, güvenilir ve verimli çalışması için montaj, bakım işlemlerinin profesyonel ekibin yapması gerekir. Bakım ve montaj işlemleri sırasında hem çalışanların hem de sistemin zarar görmemesi için her türlü önlemin alınması önem arz etmektedir. 

ÇATI GES ÇEVRESEL FAYDALARI

  1. Çatı Ges, çevre dostu olmasıyla ön plana çıkmaktadır. Çevre kirliliğine sebebiyet veren gaz salınımlarının yapılmaması için en çok tercih edilen sistemdir. 
  2. Kurulumu kolay ve kurulum tercihi fazladır.
  3. Güneş enerjisi kullanılarak atmosfere karbondioksit salınımı olmaz. Böylece daha temiz bir havaya kavuşulmuş olunur.
  4. Termik santrallerin suları ısıtması ve kirletmesi güneş enerji sistemlerine dönüşümü hızlandırmıştır. Çünkü güneş enerji sistemleri suları kirletmez ve ısıtmaz.

Bugün, çatı güneş enerji sistemleri uygulamaları hakkında bilgi vermek için yazımızı sizlerle paylaşıyoruz. Haftaya bir başka konuda buluşmayı dileriz. 

“Doğaya karşı sorumluluğunu yerine getir.”

Çatı Güneş Enerji Sistemi (Çatı Ges) Uygulamaları

Yorum bırakın