Güneş panelleri, güneşten gelen enerjiyi elektrik enerjisine çevirmeye yarar. Metal çerçevede fotovoltaik hücrelerin birleşmesiyle oluşur. Güneş pilleri olarak da adlandırılan güneş panelleri teknoloji ilerledikçe gelişen ve fayda sağlayan bir üretim haline gelmiştir. Daha fazla ışığın yakalanması ile üretim maliyetlerini düşürmek asıl amaçları arasındadır. Güneş panellerini birçok farklı alanda kullanılmak üzere bedava elektrik enerjisi üretir. Güneş panelini kurarken eğim açısı, gölgelenme durumu, bağlantı şekilleri çok önemlidir. Tüm alan koşulları uygun olduğunda kurulum gerçekleşir. Tüketiciler için elektrik faturası ödemesini ortadan kaldırarak tasarruflu enerji sağlamanın çözümüdür. Çevreye sağladığı olumlu etkileri ise geleceğimiz bir yatırım olarak geçer. Uzun vadeli avantajdır.
GÜNEŞ PANELLERİ NASIL ÇALIŞIR?
Güneş panelleri elektron atomları ayırmak için fotonları kullanır. Elektronların atomlardan ayrılması da elektriği meydana getirir. Gelen güneş ışığının ısı yerine elektriğe dönüştürmesini sağlayan silikon yapıda fotovoltaik hücrelere sahiptir. Panellerin üzerindeki güneş hücreleri güneş ışınıyla doğru akımı oluşturur.
GÜNEŞ PANELLERİ NE KADAR ELEKTRİK ÜRETİR?
Güneş panelleri, panelin büyüklüğüne ve özelliklerine göre ürettiği enerji miktarı farklılık gösterir. En önemli faktörlerden biri güneş ışığının yoğunluğudur. Daha yoğun güneş ışığı, daha fazla enerjini üretilmesine fayda sağlar. Bu bağlamda panelin eğimi ve konumu da çok önemlidir. Paneller en çok güneş ışığına maruz kalacağı yere ve açıya göre konumlanmalıdır. Güneş panelleri genellikle güneye bakan bir çatıya monte edilir. Çünkü bu konum onların güneşten en iyi şekilde faydalanmasını sağlar. Panelin verimliliği de önemlidir. Daha verimli paneller, daha fazla güneş enerjisini elektriğe dönüştürebilir. Tipik bir ev güneş paneli sistemi, bir gün boyunca ortalama olarak 4 ila 5 kilovat saat (kWh) elektrik üretebilir. Ancak, bu miktar coğrafi konuma, panelin kapasitesine ve diğer faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ayrıca, batarya depolama sistemleri gibi ek bileşenlerin kullanımı da güneş enerjisinin kullanımını artırabilir ve enerji ihtiyaçlarını karşılamak için daha fazla elektrik üretimini sağlayabilir.
GÜNEŞ PANELİ SEÇERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
Güneş paneli seçerken birçok farklı faktörü göz önünde bulundurmak gerekir. Bu maddeler şu şekilde sıralanabilir;
⦁ VERİMLİLİK:
Güneş panellerinin verimliliği, güneş ışığının elektriğe dönüştürme kabiliyeti ile ilgilidir. Verimlilik ne kadar yüksekse, elektrik üretimi o kadar fazla ve avantajlı olur.
⦁ GÜÇ VE BOYUT:
İhtiyacınıza göre büyük bir alanda büyük paneller kullanmalısınız. Çünkü güneş panellerinin gücü kurulduğu alanın büyüklüğüne ve ne kadar güneş ışığına maruz kaldığı ile ilgilidir.
⦁ MALZEME VE KALİTE:
Güneş panellerinin dayanıklığı, performansı ve uzun ömürlülüğü açısından malzeme ve kalite açısından çok önemlidir.
⦁ MONTAJ:
Güneş panelinin montajı ve kurulumu da göz önünde bulundurulmalıdır. Bazı paneller, kurulum ve bakım açısından daha kullanıcı dostu olabilir.
⦁ GARANTİ SÜRESİ:
Garanti süresi üretici ve tüketici arasında güvenin artmasını sağlar. Güneş panellerinde garanti süresi ne kadar uzunsa o kadar tüketici için avantajlıdır.
Güneş paneli seçerken bu faktörleri dikkate alarak, ihtiyaçlarınıza uygun olacak güneş panelini seçebilirsiniz.
GÜNEŞ PANELLERİNİN KULLANIM ALANLARI NELERDİR?
⦁ Evler
⦁ İşyerleri
⦁ Elektrik şebekesine uzak bölgeler
⦁ Taşıtlar
⦁ Tarım
⦁ Denizcilik
⦁ Uzay araçları
⦁ Fabrikalar
⦁ Otoyollar
⦁ Taşınabilir küçük cihazlar (saat, hesap makinesi vb.)
GÜNEŞ ENERJİSİ NEDEN GEREKLİDİR?
Güneş enerjisi birçok farklı konuda kullanıcılara avantajlar sağlamaktadır. Böylelikle giderek daha fazla önem kazanmakta ve dünya genelinde enerji üretiminde önemli bir rol oynamaktadır.
⦁ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK: Güneş enerjisi sonsuz bir kaynaktır. Fosil yakıtlar gibi atmosfere zararlı emisyonları yaymaz. Dolayısıyla güneş enerjisi sürdürülebilir bir enerji kaynağıdır.
⦁ TASARRUF: Uzun vadede güneş enerji sistemi kullanımı elektrik faturalarını azaltabilir ve enerji maliyetlerini düşürebilir. Böylelikle tasarruflu bir yöntem haline gelir.
⦁ ÇEVRE DOSTU: Güneş enerjisi atmosfere zararlı emisyonları yaymaz. Temiz ve çevre dostu bir alternatif sunar.
⦁ ÇEŞİTLİLİK: Güneş enerjisi sadece elektik üretimi için değil birçok farklı alanda kullanılır.
GÜNEŞ ENERJİSİNİN GELECEKTEKİ ÖNEMİ
Güneş enerjisinin gelecekteki kullanımının önemi çok değerlidir. Her geçen gün gelişen ve dönüşen teknolojisi ile üretimindeki maliyetleri de düşmektedir. Gelecekteki enerji sektörünün bir numaralı yıldızı olacak güneş enerji sistemleri, avantajlarıyla fayda sağlamaya devam edecek. Güneş enerjisini kullanmaya devam etmek insan sağlığı ve çevreye sağlığına olumlu etkilerini sürdürmesine destek vermek demektir. Bugün sizde yenilenebilir enerjinin gücünü keşfederek gelecek için büyük bir adım atabilirsiniz.
Volta enerji ile güneş panellerini çoğaltabiliriz. Bizi sosyal medyadan da takip ederek çalışmalarımız görebilirsiniz.