Skip to content Skip to footer

Türkiye’de enerji sektöründe önemli yenilikler yaşanmaktadır. Bu yeniliklerden biri de lisanssız elektrik üretimidir. Lisanssız elektrik üretimi, tüketicilerin kendi elektriklerini üretmesine olanak sağlar. Grid bağlantısı ile gerçekleştirilmesine izin verilir. Bu yenilik hem tüketicilere hem de işletmelere enerji verimliliğini arttırmak ve maliyetleri düşürmek için büyük bir fırsat sunar. Yeniliklerle beraber yeni uygulama alanları açılmış ve kapasite artışı yakalanmıştır. Sadece güneş ve rüzgâr enerjisi değil farklı enerji kaynakları da lisanssız elektrik üretimi için kullanılabilmektedir. Çeşitli kaynakların dahil olması sürdürülebilir enerji üretimine fayda sağlamıştır. Artık bireysel ev sahipleri, küçük işletmeler ve tarım arazileri gibi farklı alanlarda lisanssız elektrik üretimi yapabilir hale gelmiştir. Sonuç olarak, lisanssız elektrik üretimi yönetmeliği kapsamındaki yenilikler, enerji sektöründe önemli bir dönüşümü tetiklemekte ve sürdürülebilir enerji üretimi için önemli bir adımı temsil etmektedir.

Yeni yönetmelik şu şekildedir:

  • İnşa halindeki tüketim tesisleri hariç, geçici abonelikler kapsamındaki tüketimler, aynı gerçek veya tüzel kişiye ait ve aynı abone grubunda bulunan işletmedeki üretim tesisleriyle mahsuplaşmaya dahil edilebilir.
  • Çağrı mektubu başvuruları elektronik ortamda alındığı için başvurular için belge iadesi yapılmaz.
  • Bağlantı anlaşması süresi 180 günden 1 yıla çıkarılmıştır. Bu sürede bağlantı hattı projesinin de onaylatılması zorunludur.
  • ÇED, imar, yapı ruhsatı evrakları, bağlantı anlaşmasında istenmeyecek, kabul sürecinde istenilecektir.
  • Çağrı mektubuna talep edilmesi halinde ilave süre verilme durumu kalkmıştır.
  • 12/05/2019 tarihinden önce çağrı mektubu almaya hak kazanan üretim tesisleri için talep edilen mekanik kurulu gücü, elektriksel kurulu gücün yüzde yirmisinden fazla olamaz.
  • 12/05/2019 tarihinden sonra çağrı mektubu almaya hak kazanan üretim tesisleri için talep edilen mekanik kurulu gücü, elektriksel kurulu gücün iki katını aşamaz.
  • Lisanssız üretim tesislerinde, her bir seferinde 10 MWe gücünden aşağı olmamak üzere kısmi kabul de yapılabilir. Ancak kabulü yapılan kısım dışında kalan gücün, süresi içerisinde kabulünün yapılmaması halinde, söz konusu bağlantı anlaşması kabulü yapılan kısım esas alınmak üzere güncellenir.
  • Kabul işlemleri tamamlanan tesislerde bir ay içerisinde sistem kullanım anlaşmasının imzalanmaması halinde üretilen enerji YEKDEM’e bedelsiz katkı olarak dikkate alınır.
  • 5-1-d kapsamında kurulan üretim tesisiyle birlikte kurulan farklı ölçüm noktasında 5-1-h kapsamında üretim tesisi olması durumunda, 5-1-d kapsamındaki üretim tesisinden şebekeye enerji verilmemesi halinde, yapılacak aylık mahsuplaşma sonrasında şebekeye verilen ihtiyaç fazlası enerji YEK kanununda belirlenen fiyat üzerinden YEKDEM kapsamında değerlendirilir.
  • Lisanslı üretim tesisi bulunduran tüketim tesisleri için, farklı ölçüm noktasında olmak kaydıyla, 5-1-h kapsamında üretim tesisi kurulması halinde, tüketim tesisinin tüketimi ile 5-1-h kapsamında kurulan tesis için yapılacak aylık mahsuplaşma sonrasında şebekeye verilen ihtiyaç fazlası enerji ilgili mevzuat uyarınca, YEK Kanununda belirlenen fiyat üzerinden YEKDEM kapsamında değerlendirilir. Bu fıkra kapsamında yer alan tüketim tesislerinin ayrıca tüketim aboneliğinin bulunmaması halinde, bağlantı anlaşmasındaki sözleşme gücü olarak, ilgili üretim tesisi için imzalanmış olan bağlantı anlaşmalarında yer alan çekiş yönlü güç esas alınır.
  • Kısmi kabulü yapılan tesisler hariç olmak üzere, talep edilmesi halinde bir defaya mahsus olmak üzere çağrı mektubunda ve bağlantı anlaşmasında yer alan kurulu güçten en fazla yüzde on oranında eksiltme yapılabilir.
  • Lisanssız üretim tesisi sahibi tüzel kişinin;
  • Kabulü tamamlanarak işletmeye geçen üretim tesislerinde, dağıtım seviyesinden bağlantılarda aynı trafo merkezinden, iletim seviyesinden bağlantılarda aynı iletim bölgesinden bağlanmak şartıyla saha değişikliği yapılabilir.
  • Kabul işlemleri yapılmadan işletmeye alınan üretim tesisleri, ilgili şebeke işletmecisi tarafından şebekeden ayrılır ve 60 gün içerisinde tüm ekipman demonte edilerek tesisin bulunduğu parselin dışına tesis sahibi tarafından çıkartılır. İlgili çağrı mektubu ve bağlantı anlaşması iptal edilir ve tesis sahibi 3 yıl boyunca bu yönetmelik kapsamında başvuru yapamaz.
  • Geçici madde 10 kapsamında, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla, 17. Madde kapsamındaki bir yıllık süre, kalan süreleri bakımından mevcut bağlantı anlaşmasına çağrı mektupları için de uygulanır. Ancak bu sürenin 180 günden az olması halinde kalan süre 180 gün olarak uygulanır.

Volta Enerji olarak sürdürebilir enerjinin tüm faydalarını korumaya ve üretmeye çalışıyoruz. Doğaya karşı sorumluluklarımızı yerine getiriyoruz.

Leave a comment